青木徹彦教授访问福州大学土木工程学院

信息来源: 暂无 发布日期: 2014-12-15 浏览次数:

近日,日本爱知工业大学名誉教授青木徹彦(Tetsuhiko Aoki)博士应福州大学土木工程学院和可持续与创新桥梁福建省高校工程研究中心的邀请,对我院进行了访问。访问期间,双方就桥梁结构抗震实验上的一些问 题进行了讨论,并于12月2日上午为我院师生作了主题为“日本爱知工业大学抗震实验中心的研究概况”的学术讲座。

参加此次讲座的有福州大学土木工程学院和可持续与创新桥梁福建省高校工程研究中心的教师与研究生,其中包括7位到我院进行合作研究,来自意大利的罗马三大、摩德纳大学和圣马力诺的圣马力诺大学的硕士生,以及一位来自尼泊尔的博士生。

报告会上,陈宝春院长首先致欢迎辞,袁辉辉博士接着介绍了青木教授的基本情况。在讲座中,青木教授以他近30多年丰富的抗震研究经验和渊博的专业知识给全 体听众上了精彩的一课。他向我们展示了由他主持领导的日本爱知工业大学在桥梁结构的抗震实验、新型阻尼器的开发、与外部企业公司的共同合作等研究领域所取 得的一系列成果。

陈宝春教授致欢迎辞

青木教授作精彩演讲,袁辉辉博士翻译

土木学院教师就报告内容踊跃参与提问

Dr. Aoki T. is the Honorary Professor of the Department of Civil Engineering and the former Director of the Seismic Resistance Experiment Center in Aichi Institute of Technology, Aichi Ken, Japan. He has received the Award from the Japan Society of Civil Engineering (Tanaka Prize) and the Award from the Japan Society of Industrial Education (Tenth). He has published 5 books as author or co-author. He was a committee member of the Technical Study of Seismic Design of Bridges Considering Cost Reduction (Japan Highway Authority), Technical Study of Rubber Supports at the Second Tomei Highway (Japan Highway Authority), Technical Judge for the Tomita-viaduct Bridge and the Fujishiro-Bridge. He is also the Member of the Committee of Steel Structures in JSCE.